Siirry suoraan sisältöön

Tiedekeskus Pilkkeessä on otettu konkreettisia askelia yhdenvertaisuuden vahvistamisessa mahdollistamalla yhä laajempien ryhmien pääsyä tutkitun tiedon ääreen.

Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Rovaniemen kaupungilla käytössä oleva Kaikukortti vastaa mahdollistajana taloudellisesti heikommassa asemassa olevien huutoon taiteen ja kulttuurin saavutettavuudesta ja me tiedekeskus Pilkkeessä vastaamme kulttuurikohteena siihen konkreettiseen kulttuurin ja kokemuksien nälkään.

Opetus- ja kulttuuriministeriö esitti vuoden 2014 Taiteen ja kulttuurin saavutettavuus -raportissaan toimia jonka myötä taloudellisesti heikommassa asemassa olevat henkilöt voisivat käyttää taide- ja kulttuuripalveluja edullisesti tai maksutta. Kaikukortti on Kulttuuria kaikille -palvelun avulla ponnistanut jo valtakunnalliseksi toimintatavaksi. Tiedekeskus Pilke oli mukana Rovaniemen Kaikukortti-kokeilussa 2019-2020 ja lähdimme myös innolla mukaan varsinaiseen Kaikukortti-toimintaan, jota Rovaniemellä päätettiin jatkaa vuoden 2021 alusta.

Kokeilu kannatti

Tiedekeskus Pilkkeessä voi tutustua metsään kaikilla aisteillaan ja itse tehden ja kokeillen. Pilke kertoo nykyhetkestä ja metsien moninaiskäytön mahdollisuuksista, sekä valoisasta tulevaisuudesta. Kymmenen vuotta täyttävä tiedekeskuksemme on lunastanut paikkansa rovaniemeläisten perheiden vapaa-ajanviettopaikkana, ja jo lukuvuoden 2019-2020 pilotin aikana Kaikukorttilaisia näkyi vierainamme ilahduttavan paljon. Tavoitamme vuosittain noin 4000 lasta ja nuorta tiedekeskuksessamme ja totesimme, että Kaikukortti-toiminta tuo mainion lisän tähän. Nuoret, jotka ovat päässeet esimerkiksi koululaisvierailulle Pilkkeeseen, haluavat palata tiedekeskukseen vapaa-ajallaan ja Kaikukortti on yksi tämän mahdollistajista myös vähäosaisemmille.

Perhe Tiedekeskus Pilkkeessä

Yhdenvertaisuus on yksi Metsähallituksen vastuullisuusohjelman teemoista ja tiedekeskus osana tätä organisaatiota haluaa myös tehdä osansa yhteiskunnallisen hyvinvoinnin lisäämiseksi. Tätäkin taustaa vasten oli helppo päättää, että haluamme jatkaa varsinaisessa Kaikukortti-toiminnassa.

Henkilökohtaisen ja maksuttoman Kaikukortin avulla voi hankkia pääsylippuja kaikkiin valtakunnalliseen Kaikukortti-verkostoon kuuluviin kulttuuripalveluihin. Lapin Arktisessa pääkaupungissa Kaikukortti on tarkoitettu perusturvan palveluiden asiakkaille, tai muiden korttia jakavien yksiköiden, kuten esimerkiksi sosiaalihuollon asiakkaille. Perheen alle 16-vuotiaat lapset ja nuoret pääsevät isän tai äidin mukana maksutta sisään. Myös isovanhemmat voivat hankkia Kaikukortilla lippuja lapsenlapsilleen, kun käyvät kohteessa yhdessä heidän kanssaan.

Helppoa huolenpitoa huomisesta

Poikkeustilanteesta huolimatta meille on tammikuusta nyt toukokuun loppuun kertynyt Kaikukortti-käyntejä jo 119 kappaletta. Näistä miltei tasan puolet on lapsia ja puolet aikuisia. On siis nähtävissä, että korttia hyödyntävät erityisesti perheet. Me tiedekeskuksena koemme, että tämä on meille helppo tapa huolehtia huomisesta, tarjota yhä laajemmille asiakasryhmille pääsy tiedon ja kokemusten ääreen.

Rovaniemen kaupunki koordinoi kortin jakelua kaupungissa ja vastaa myös kulttuurikohteiden koulutuksesta. Kaikukortti on nyt vuodelle 2021 aukaissut Kaikukannan, mihin kaikki käynnit kirjataan. Kannan avulla oma tilastojen ja vaikuttavuuden seuraaminen on entistä helpompaa ja sen ansiosta Kaikukortti on helposti hallittavissa myös työntekijöiden näkökulmasta. Kortin ja henkilöllisyystodistuksen avulla kävijät voivat lunastaa itselleen liput tiedekeskukseen ja työntekijä kirjaa käynnin Kaikukantaan kortin yksilöidyllä numerolla.

Yhdenvertaisuuden nimissä Kaikukortti-toiminnassa mukana olevat kulttuurikohteet ovat sitoutuneet siihen, että mahdollinen avustaja tai tulkki pääsee myös aina maksutta sisään. Lisäksi Kaikukorttia jakavilla toimijoilla on käytössään myös yhteisön Kaikukortteja, joilla mahdollistetaan pienryhmäkäyntejä asiakkaille joilla on Kaikukortti.

Mainio mahdollisuus!

Me Pilkkeessä olemme sitä mieltä, että kaikilla tulee olla mahdollisuus kokea kulttuuria ja kasvattaa omaa tiedepääomaansa. Siksi olemme mukana Kaikukortti-toiminnassa ja voimme suositella sitä kaikille käyntikohteille. Tiedepääoma on pääomaa, joka kasvaa sitä enemmän, mitä enemmän sitä käytetään.

Lue lisää:

https://kaikukortti.fi/

https://www.tiedekeskus-pilke.fi/fi/tule-tiedekeskukseen/ajankohtaista/pilke-mukana-kaikukortti-toiminnassa/

Heikki Hepoaho

Kirjoittaja on tiedekeskuksen päällikkö

Sanna Konola

Kirjoittaja on tiedekeskuksen päällikön varahenkilö ja innoittaja

Laura Halvari

Kirjoittaja on innoittaja